NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #02

130
Published on February 16, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #02 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. A patient with heart failure is on a 1000 mL fluid restriction each 24 hours. During the 7 a.m to 7 p.m. shift he has three meals, consuming 1/2 cup of coffee with each. He also has 50 mL of water each time he takes his medications at 7 a.m., noon, and 5 p.m. Midafternoon, he drinks 240 mL of soda. How many milliliters may he consume during the 7 p.m. to 7 a.m. shift?
A). He can drink 250 mL during the night shift..
B). He can drink 350 mL during the night shift..
C). He can drink 120 mL during the night shift.
D). He can drink 200 mL during the night shift..

Question 1 Answer: A). He can drink 250 mL during the night shift..
Question 1 Explanation: look for no. 8 in text mode for the computation.

Question 2. A patient is admitted to the emergency room with a fractured leg. The physician orders mor- phine 15 mg IM stat. You have on hand morphine 10 mg/mL. How many milliliters will you administer?
A). 3 mL.
B). 1.5 mL.
C). 1 mL.
D). 2 mL.

Question 2 Answer: B). 1.5 mL.
Question 2 Explanation: (15 mg x 1 mL) / 10 mg = 1.5 mL

Question 3. Your patient has a headache but has difficulty swallowing pills. The physician orders acetamino- phen 1000 mg PO every 4 to 6 hours prn. You have acetaminophen elixir 160 mg in 5 mL. How much will you administer?
A). 31 mL.
B). 31.50 mL.
C). 31.25 mL.
D). 32 mL.

Question 3 Answer: C). 31.25 mL.
Question 3 Explanation: (1000 mg x 5 mL) / 160 mg =  31.25 mL

Question 4. Your patient needs 12,000 units of heparinSC. You have on hand 5000 units/mL. How much will you inject?
A). 2.5 mL.
B). 2.6 mL.
C). 2.4 mL.
D). 2.7 mL.

Question 4 Answer: C). 2.4 mL.
Question 4 Explanation: (12,000 units x 1 mL) / 5,000 units = 2.4 mL

Question 5. You have on hand atropine 0.4 mg/mL. You need to administer atropine gr 1/150 IM. How many milliliters will you prepare?
A). 2 mL.
B). 1.5 mL.
C). 0.5 mL.
D). 1 mL.

Question 5 Answer: D). 1 mL.
Question 5 Explanation: [(1/150) gr x 60 mg x 1 mL] / (1 gr x 0.4 mg ) = 1 mL

Question 6. The physician orders meperidine 75 mg IM every 4 to 6 hours prn for a patient admitted with acute cholecystitis. You have on hand meperidine 50 mg/mL. How much will you give?
A). 1.6 mL.
B). 1.5 mL.
C). 1 mL.
D). 2 mL.

Question 6 Answer: B). 1.5 mL.
Question 6 Explanation: (75 mg x 1 mL) / 50 mg = 1.5 mL

Question 7. You have an IVPB of ranitidine (Zantac) 50 mg in 50 mL D5W to run over 30 minutes. The tub- ing has a drip factor of 15. How many drops per minute will you set on the IV infusion controller?
A). 23 gtts/minute.
B). 24 gtts/minute.
C). 25 gtts/minute.
D). 22 gtts/minute.

Question 7 Answer: C). 25 gtts/minute.
Question 7 Explanation: (50 mL x 15 gtts) / (30 minutes x mL ) = 25 gtts/ minute

Question 8. A patient is receiving 60 mg of methylprednisolone IM every 8 hours. You have on hand 75 mg/mL. How much will you draw up?
A). 0.6 mL.
B). 0.8 mL.
C). 0.7 mL.
D). 2 mL.

Question 8 Answer: B). 0.8 mL.
Question 8 Explanation: (60 mg x 1 mL) / 75 mg = 0.8 mL

Question 9. The physician orders an IV with heparin at 700 units/hour. You have a bag with 100 units/mL of solution. How many milliliters per hour will you set on the infusion controller?
A). 9 mL/hour.
B). 10 mL/hour.
C). 7 mL/hour.
D). 8 mL/hour.

Question 9 Answer: C). 7 mL/hour.
Question 9 Explanation: (700 units x 1 mL) / (1 hour x 100 units ) =  7 mL/hour

Question 10. You are providing home care for a patient who needs to mix her oral potassium supplement with 120 mL of water or juice. She has only standard measuring cups in the house. How do you instruct her to take her dose?
A). 2/3 cup.
B). 1/4 cup.
C). 1 cup.
D). 1/2 cup.

Question 10 Answer: D). 1/2 cup.
Question 10 Explanation: (120 mL x 1 cup) / 240 mL = 1/2 cup

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.