NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #05

33
Published on February 21, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #05 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. You have an order for morphine 4 mg IV push every 2 hours prn dyspnea. You have morphine gr 1/6 per mL on hand. How many milliliters should you prepare?
A). 0.1 mL.
B). 0.4 mL.
C). 4 mL.
D). 8 mL.

Question 1 Answer: B). 0.4 mL.
Question 1 Explanation: 4 mg x (1 gr /60mg) x [1mL/ (1/6 gr )]= 0.4 mL

Question 2. Phenobarbital is supplied as 60 mg/mL. You need to administer 160 mg IV stat. How many milliliters should you administer?
A). 1.7 mL.
B). 0.4 mL.
C). 2.7 mL.
D). 2 mL.

Question 2 Answer: C). 2.7 mL.
Question 2 Explanation: 160 mg x (1mL/60 mg )=  2.7 mL

Question 3. You need to administer amphotericin B 0.5 mg/kg IV daily to a patient with histoplasmosis who weighs 236 pounds. How many milligrams should you expect to administer each day?
A). 107.3 mg.
B). 236 mg.
C). 118 mg.
D). 53.6 mg.

Question 3 Answer: D). 53.6 mg.
Question 3 Explanation: (0.5 mg/kg ) x 236 lbs x (1kg /2.2 lbs )= 53.6 mg

Question 4. You have an order for heparin 3000 units SC every 12 hours. You have available 5000 units/mL. How many milliliters will you give?
A). 1 mL.
B). 0.2 mL.
C). 1.2 mL.
D). 0.6 mL.

Question 4 Answer: D). 0.6 mL.
Question 4 Explanation: 3,000 units x (1mL/5,000 units )= 0.6 mL

Question 5. You need to administer 40 mg of furosemide (Lasix) PO. You have on hand Lasix 20 mg tablets. How many tablets should you give?
A). 2 tablets.
B). 1 tablet.
C). 4 tablets.
D). 2.5 tablets.

Question 5 Answer: A). 2 tablets.
Question 5 Explanation: 40 mg x (1 tablet/20 mg )= 2 tablets

Question 6. You have an order for furosemide (Lasix) 80 mg IV every morning. You have on hand Lasix 20 mg in 2 mL sterile water. How many milliliters should you prepare?
A). 8 mL.
B). 4 mL.
C). 6 mL.
D). 2 mL.

Question 6 Answer: A). 8 mL.
Question 6 Explanation: 80 mg x (2mL/20 mg )= 8 mL

Question 7. You have an order for levothyroxine (Synthroid) 0.05 mg PO. You have on hand Synthroid 100 mg tablets. How should you prepare the correct dose?
A). 2 tablets.
B). 1 1/2 tablets.
C). 1/2 tablet.
D). 1 tablet.

Question 7 Answer: C). 1/2 tablet.
Question 7 Explanation: 0.05 mg x (1,000 mcg /1 mg ) x (1 tablet/100 mcg )= 1/2 tablet

Question 8. You need to administer 15 mg of morphine IM. You have on hand gr 1/4 per mL. How should you prepare the correct dose?
A). 7.5 mL.
B). 1 mL.
C). 2 mL.
D). 4 mL.

Question 8 Answer: B). 1 mL.
Question 8 Explanation: 15 mg x (1 gr /60 mg ) x [1 mL/ (1/4gr )] =1 mL

Question 9. A patient is to receive cefuroxime (Zinacef) 1 g in D5W 100 mL IV every 8 hours, to infuse over 60 minutes. How many drops per minute do you set on gravity tubing that delivers 10 gtts/mL?
A). 17 gtts/min.
B). 24 gtts/min.
C). 13 gtts/min.
D). 38 gtts/min.

Question 9 Answer: A). 17 gtts/min.
Question 9 Explanation: (100mL /60 mins) x (10 gtts/mL )= 17 gtts/min

Question 10. You have an order to infuse 500 mL normal saline IV over 4 hours. How many drops per minute will you set on gravity tubing that delivers 10 gtts/mL?
A). 25 gtts/min.
B). 21 gtts/min.
C). 33 gtts/min.
D). 13 gtts/min.

Question 10 Answer: B). 21 gtts/min.
Question 10 Explanation: (500 mL /4 hrs ) x (1 hr /60 mins) x (10 gtts/mL )= 21 gtts/min

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.