NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #06

28
Published on February 21, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #06 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. You have an order for diphenhydramine hydrochloride (Benadryl) 40 mg IM now. You have on hand Benadryl 25 mg/mL. How many milliliters do you prepare?
A). 2.5 mL.
B). 1.6 mL.
C). 2 mL.
D). 1 mL.

Question 1 Answer: B). 1.6 mL.
Question 1 Explanation: 40 mg x (1 mL/25 mg )= 1.6 mL

Question 2. You need to infuse 1000 mL of normal saline IV over 6 hours. How many milliliters per hour do you set on the IV infusion controller?
A). 3 mL/hour.
B). 100 mL/hour.
C). 150 mL/hour.
D). 167 mL/hour.

Question 2 Answer: D). 167 mL/hour.
Question 2 Explanation: (1000 mL/6 hrs)= 167 mL/hour

Question 3. You have an order for 500 mg vancomycin IVPB every 6 hours for a patient who weighs 120 lbs. You know that you can safely administer up to 40 mg/kg/day. Is the order safe?
A). patient is receiving 36.7 mg/kg/day.
B). patient is receiving 18.4 mg/kg/day.
C). patient is receiving 40.0 mg/kg/day.
D). patient is receiving 9.2 mg/kg/day.

Question 3 Answer: A). patient is receiving 36.7 mg/kg/day.
Question 3 Explanation: (500 mg/120 lbs ) x (4 doses/ day) x (2.2 lbs /1 kg)= patient is receiving 36.7 mg/kg/day 

*36.7 mg/kg is less than the safe dose of 40 mg/kg, so it is safe.

Question 4. You have digoxin (Lanoxin) 0.25 mg tablets, and you need to administer 0.375 mg PO. How many tablets should you administer?
A). 0.7 tablet.
B). 2 tablets.
C). 1.5 tablets.
D). 1 tablet.

Question 4 Answer: C). 1.5 tablets.
Question 4 Explanation: 0.375 mg x (1 tablet/0.25 mg )= 1.5 tablets

Question 5. A patient is taking acetaminophen (Tylenol) 325 mg, 2 tablets PO every 6 hours. How many grams is the patient receiving in 24 hours?
A). 2 g.
B). 1 g.
C). 1.6 g.
D). 2.6 g.

Question 5 Answer: D). 2.6 g.
Question 5 Explanation: (325 mg /tablet ) x (2 tablets /dose ) x (4 doses /day) x (1g /1,000mg )= 2.6 g

Question 6. You have an order for fosphenytoin (Cerebyx) 100 phenytoin equivalents (PE) IVPB qid. It arrives in 50 mL of normal saline, with a note on the piggyback bag not to infuse faster than 150 PE/minute. How many milliliters per hour should you set on the controller?
A). 4,800 mL/hour maximum rate.
B). 5,250 mL/hour maximum rate.
C). 4,500 mL/hour maximum rate.
D). 5,000 mL/hour maximum rate.

Question 6 Answer: C). 4,500 mL/hour maximum rate.
Question 6 Explanation: (150 PE/minute) x (50 mL/100 PE) x (60 minutes/1 hr)= 4,500

Question 7. Your order reads ceftizoxime 1 g IV piggyback (IVPB) every 8 hours. The pharmacy supplies it in 100 mL D5W. You need to infuse it over 30 minutes. Using gravity drip tubing with a drop factor of 10, how fast will you run the piggyback?
A). 38 gtts/min.
B). 23 gtts/min.
C). 33 gtts/min.
D). 42 gtts/min.

Question 7 Answer: C). 33 gtts/min.
Question 7 Explanation: (100mL /30 mins) x (10 gtts/mL )= 33 gtts/min

Question 8. You need to infuse corticotropin (Acthar) 25 U in 500 mL D5W IV over 8 hours. How many milliliters per hour do you infuse on a controller?
A). 25 mL/hour.
B). 55 mL/hour.
C). 38 mL/hour.
D). 63 mL/hour.

Question 8 Answer: D). 63 mL/hour.
Question 8 Explanation: (500 mL/8 hrs)= 63 mL/hour

Question 9. You have 500 mL of lipids on a second IV infusion controller to piggyback into a primary hyperalimentation line. You want to run the infusion over 24 hours. At what rate should you run the lipids?
A). 24 mL/hour.
B). 21 mL/hour.
C). 35 mL/hour.
D). 33 mL/hour.

Question 9 Answer: B). 21 mL/hour.
Question 9 Explanation: (500 mL/ 24 hrs)= 21 mL/hour

Question 10. You have 350 mL packed red blood cells that you want to infuse IV over 2 hours. There is no controller available. Your blood tubing delivers 10 gtts/mL. How many drops per minute should you set?
A). 33 gtts/minute.
B). 29 gtts/minute.
C). 3 gtts/minute.
D). 18 gtts/minute.

Question 10 Answer: B). 29 gtts/minute.
Question 10 Explanation: (350 mL / 2 hrs ) x (1 hr /60 mins) x (10 gtts/1 mL )= 29 gtts/minute

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.