NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #08

37
Published on February 21, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #08 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. Your order reads levothyroxine 100 mg PO every morning. You have levothyroxine 0.05 mg tablets. How many tablets should you administer?
A). 1.5 tablets.
B). 2 tablets.
C). 5 tablets.
D). 3 tablets.

Question 1 Answer: B). 2 tablets.
Question 1 Explanation: 100 mcg x (1 m g/1,000 mcg ) x (1 tablet/0.05 mg )= 2 tablets

Question 2. Your order reads ceftizoxime 1 g IV piggyback every 8 hours. The pharmacy supplies it in 100 mL D5W. You need to infuse it over 30 minutes. With a drop factor of 10, what drip rate will you set?
A). 15 gtts/min.
B). 12 gtts/min.
C). 30 gtts/min.
D). 33 gtts/min.

Question 2 Answer: D). 33 gtts/min.
Question 2 Explanation: (100 mL /30 mins) x (10 gtts/m L)= 33 gtts/min

Question 3. Your order reads penicillin 1.2 million units IM daily. You have penicillin 500,000 units/mL. How should you prepare the correct dose?
A). 3 mL.
B). 0.4 mL.
C). 2.4 mL.
D). 4 mL.

Question 3 Answer: C). 2.4 mL.
Question 3 Explanation: 1,200,000 units x (1 mL/ 500,000 units )= 2.4 mL

Question 4. You have on hand ergocalciferol liquid 8000 units/2 mL. Your order reads ergocalciferol 225,000 units PO daily. How should you prepare the correct dose?
A). 0.07 mL.
B). 14 mL.
C). 56 mL.
D). 28 mL.

Question 4 Answer: C). 56 mL.
Question 4 Explanation: 225,000 units x (2 mL/ 8,000 units )= 56 mL

Question 5. Your order reads ergocalciferol 225,000 units PO daily. You have on hand ergocalciferol in 50,000 unit tablets. How many do you administer?
A). 0.5 tablet.
B). 4.5 tablets.
C). 3.5 tablets.
D). 2 tablets.

Question 5 Answer: B). 4.5 tablets.
Question 5 Explanation: 225,000 units x (1 tablet/50,000 units )= 4.5 tablets

Question 6. You are providing home care for a patient who needs 15 mL of magnesium hydroxide/aluminum hydroxide (Maalox) PO. She has only standard measuring spoons in the house. How do you instruct her to take her dose?
A). 1.5 Tablespoon.
B). 1 Tablespoon.
C). 2.5 Tablespoon.
D). 2 Tablespoon.

Question 6 Answer: B). 1 Tablespoon.
Question 6 Explanation: 15 mL x (1 tbsp/15 mL )= 1 Tablespoon

Question 7. Your order reads cortisone 15 mg PO every morning. You have on hand cortisone 10 mg tablets. How should you prepare the correct dose?
A). 3 tablets.
B). 1 tablet.
C). 2 tablets.
D). 1.5 tablets.

Question 7 Answer: D). 1.5 tablets.
Question 7 Explanation: 15 mg x (1 tablet/ 10 mg )= 1.5 tablets

Question 8. You have on hand morphine 500 mg in 500 mL normal saline. You need to administer morphine 80 mg/hour in a continuous IV infusion to a patient with terminal cancer pain. How many milliliters per hour will you set on the controller?
A). 100 mL/hour.
B). 50 mL/hour.
C). 80 mL/hour.
D). 30 mL/hour.

Question 8 Answer: C). 80 mL/hour.
Question 8 Explanation: (80 mg /hour) x (500 mL/ 500 mg )= 80 mL/hour

Question 9. Your order reads Zosyn 4.5 g in 100 mL D5W IV over 1 hour. You have microdrip tubing. What drip rate will you set?
A). 100 gtts/min.
B). 28 gtts/min.
C). 60 gtts/min.
D). 8 gtts/min.

Question 9 Answer: A). 100 gtts/min.
Question 9 Explanation: (100 mL /1 hr ) x (1 hr / 60 mins) x (60 gtts/ 1 mL )= 100 gtts/min

Question 10. Your order reads labetalol 40 mg IV push every 10 minutes until blood pressure is lower than 140/90 mm Hg. You have labetalol 5 mg/mL available. How should you prepare the correct dose?
A). 8.5 mL.
B). 4 mL.
C). 0.1 mL.
D). 8 mL.

Question 10 Answer: D). 8 mL.
Question 10 Explanation: 4 mg x (1 mL/5 mg )= C. 8 mL

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.