NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #09

88
Published on February 21, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #09 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. A patient has an aminophylline IV drip ordered for acute asthma, to run at 20 mL/hour. No IV infusion controller is available right now. How many drops per minute will be required if microdrip tubing is used?
A). 30 gtts/min.
B). 15 gtts/min.
C). 10 gtts/min.
D). 20 gtts/min.

Question 1 Answer: D). 20 gtts/min.
Question 1 Explanation: (20 mL /1 hr ) x (1 hr / 60 mins) x (60 gtts/ mL )= 20 gtts/min

Question 2. A home care patient must restrict fluid intake to 2 L every 24 hours. He has only household measuring cups. How many cups may he drink daily and not exceed the 2 L limit?
A). 8 cups.
B). 8.3 or 8 and 1/3 cups.
C). 12.3 or 12 and 1/3 cups.
D). 12 cups.

Question 2 Answer: B). 8.3 or 8 and 1/3 cups.
Question 2 Explanation: 2L x (100 mL /1 L ) x (1 cup/240 mL )= 8.3 or 8 and 1/3 cups

Question 3. An order reads furosemide (Lasix) 40 mg IV push. You have on hand Lasix 20 mg/2 mL. How should you prepare the correct dose?
A). 4 mL.
B). 2 mL.
C). 1 mL.
D). 0.5 mL.

Question 3 Answer: A). 4 mL.
Question 3 Explanation: 40 mg x (2 mL/20 mg )= 4 mL

Question 4. You have on hand diazepam (Valium) 5 mg/mL. You need to administer 8 mg IV push stat. to a patient having a seizure. How much should you draw into the syringe?
A). 1.6 mL.
B). 1 mL.
C). 2 mL.
D). 0.6 mL.

Question 4 Answer: A). 1.6 mL.
Question 4 Explanation: 8 mg x (1 mL/5 mg )= 1.6 mL

Question 5. You need to administer prochlorperazine (Compazine) 10 mg IM to a nauseated patient. You have on hand Compazine 5 mg/mL. How should you prepare the correct dose?
A). 2 mL.
B). 1 mL.
C). 5 mL.
D). 0.5 mL.

Question 5 Answer: A). 2 mL.
Question 5 Explanation: 10 mg x (1 mL/5 mg )= 2 mL

Question 6. You need to administer 15 mg of morphine IM. It is supplied as gr 1/6 per mL. How should you prepare the correct dose?
A). 4.5 mL.
B). 4 mL.
C). 2 mL.
D). 1.5 mL.

Question 6 Answer: D). 1.5 mL.
Question 6 Explanation: 15 mg x (1 gr /60 mg ) x [ 1ml/ (1/6 gr ) ]= 1.5 mL

Question 7. A safe maintenance dose of aminophylline is 0.36 mg/kg/hour. It is supplied as 100 mg/100 mL. Your patient is 130 pounds and is receiving 20 mL/hour. Is the dose safe?
A). patient is receiving 20 mg/hour; yes, dose is safe.
B). patient is receiving 20 mg/hour; yes, dose is not safe.
C). patient is receiving 40 mg/hour; yes, dose is safe.
D). patient is receiving 40 mg/hour; yes, dose is not safe.

Question 7 Answer: A). patient is receiving 20 mg/hour; yes, dose is safe.
Question 7 Explanation: Because you have to compare a safe dose to the patient’s dose, you have to do two separate calculations:

(0.36 mg/kg ) x (1 kg / 2.2 lbs ) x 130 lbs = 21.3 mg/hr is safe

(20 mL /hour) x (100 mg/100 mL )=  patient is receiving 20 mg/hr; yes, dose is safe.

Question 8. A patient has an IV piggyback of ceftriaxone (Rocephin) 500 mg in 50 mL D5W to run over 20 minutes. If you use an IV infusion controller, how many milliliters per hour will you set?
A). 50 mL/hour.
B). 200 mL/hour.
C). 17 mL/hour.
D). 150 mL/hour.

Question 8 Answer: D). 150 mL/hour.
Question 8 Explanation: (50 mL/20 mins ) x (60 mins /1 hr)= 150 mL/hour

Question 9. Your patient is to receive metoprolol tartrate (Lopressor) 25 mg/day PO. The pharmacist dispenses 50 mg scored tablets. How many tablets should your patient take each day?
A). 2 tabs.
B). 1/2 tab.
C). 2 1/2 tabs.
D). 1 tab.

Question 9 Answer: B). 1/2 tab.
Question 9 Explanation: 25 mg x (1 tab/ 50 mg )= 1/2 tab

Question 10. A patient has an IV piggyback of ceftriaxone (Rocephin) 500 mg in 50 mL D5W to run over 20 minutes. The tubing has a drip factor of 10. How many drops per minute should be administered?
A). 4 gtts/min.
B). 25 gtts/min.
C). 10 gtts/min.
D). 20 gtts/min.

Question 10 Answer: B). 25 gtts/min.
Question 10 Explanation: (50 mL /20 mins) x (10 gtts/mL )= 25 gtts/min

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.