NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #10

34
Published on February 21, 2017 by NCLEX Exams

NCLEX Drug Dosage Calculation Exam #10 In Text Mode: All questions and answers are given for reading and answering at your own pace.

Question 1. You are providing home care for a patient who needs to mix her oral psyllium hydrophilic mucilloid (Metamucil) in 180 mL of water or juice. She has only standard measuring cups in the house. How do you instruct her to take her dose?
A). 1/2 cup.
B). 1 cup.
C). 1/4 cup.
D). 3/4 cup.

Question 1 Answer: D). 3/4 cup.
Question 1 Explanation: 180 mL x (1 cup/240 mL ) = 3/4 cup

Question 2. You need to administer lorazepam (Ativan) 3 mg IM to an agitated patient. You have on hand 4 mg/mL. How much do you prepare?
A). 1.3 mL.
B). 1.6 mL.
C). 2.7 mL.
D). 0.8 mL.

Question 2 Answer: D). 0.8 mL.
Question 2 Explanation: 3 mg x (1 mL/4 mg )= 0.8 mL

Question 3. You need to administer IV piperacillin sodium/tazobactam sodium (Zosyn) 3.375 g in 50 mL D5W to run over 20 minutes. How many drops per minute do you set if the IV tubing has a drop factor of 15?
A). 20 gtts/minute.
B). 25 gtts/minute.
C). 38 gtts/minute.
D). 36 gtts/minute.

Question 3 Answer: C). 38 gtts/minute.
Question 3 Explanation: (50 mL /20 minutes) x (15 gtts/1 mL ) =38 gtts/minute

Question 4. A patient has a bottle of warfarin (Coumadin) 5 mg tablets at home. After his most recent international normalized ratio (INR), the doctor calls and tells him to take 7.5 mg/day. How many tables should the patient take?
A). 2.5 tablets.
B). 0.5 tablet.
C). 1.5 tablets.
D). 2 tablets.

Question 4 Answer: C). 1.5 tablets.
Question 4 Explanation: 7.5 mg x (1 tablet/5 mg )= 1.5 tablets

Question 5. You have an order for phenobarbital 50 mg PO at bedtime. It is supplied as phenobarbital elixir 20 mg/5 mL. How much will you administer?
A). 5 mL.
B). 12.5 mL.
C). 2.5 mL.
D). 10 mL.

Question 5 Answer: B). 12.5 mL.
Question 5 Explanation: 50 mg x (5 mL/20 mg )= 12.5 mL

Question 6. You need to administer 125 mg of methylprednisolone sodium succinate (Solu-Medrol) IV push bid to a patient with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease. You have on hand 40 mg/mL. How much do you prepare?
A). 3.1 mL.
B). 1 mL.
C). 0.3 mL.
D). 1.3 mL.

Question 6 Answer: A). 3.1 mL.
Question 6 Explanation: 125 mg x (1 mL/40 mg )= 3.1 mL

Question 7. A patient has a primary IV of dextrose in water 1,000 mL to be infused over 24 hours. What would be the drip rate using tubing with a drop factor of 60?
A). 42 gtts/minute.
B). 60 gtts/minute.
C). 21 gtts/minute.
D). 30 gtts/minute.

Question 7 Answer: A). 42 gtts/minute.
Question 7 Explanation: (1,000 mL /24 hours ) x (1 hour / 60 minutes) x (6o gtts/mL )= 42 gtts/minute

Question 8. A patient is to receive IV heparin now for a blood clot in the leg. It is ordered at 11 mL/hour. Until the IV infusion controller is available. How many drops per minute will you run on microdrip tubing?
A). 11 gtts/minute.
B). 6 gtts/minute.
C). 1 gtts/minute.
D). 15 gtts/minute.

Question 8 Answer: A). 11 gtts/minute.
Question 8 Explanation: (11 mL /hour ) x (1 hour /60 minutes) x (60 gtts/1 mL ) = 11 gtts/minutes

Question 9. An IVPB of ranitidine hydrochloride (Zantac) 50 mg in 100 mL D5W is to run over 45 minutes. The tubing has a drip factor of 15. How many drops per minute should you deliver?
A). 12 gtts/minute.
B). 33 gtts/minute.
C). 7 gtts/minute.
D). 25 gtts/minute.

Question 9 Answer: B). 33 gtts/minute.
Question 9 Explanation: (100 mL /45 minutes) x (15 gtts/1mL )= 33 gtts/minute

Question 10. A patient is sent home on captopril (Capoten), 6.25 mg PO bid. Her pharmacist dispenses 25 mg scored tablets. How many should the patient take for each dose?
A). 1/4 tablet.
B). 1 tablet.
C). 1/3 tablet.
D). 1/2 tablet.

Question 10 Answer: A). 1/4 tablet.
Question 10 Explanation: 6.25 mg x (1 tablet/25 mg ) = 1/4 tablet

Category Tag

Add your comment

Your email address will not be published.